20 augustus 2024 Bekijk online
RULINGS&POLICY
Ontsluit rulings & kennisgroepstandpunten

Deze week drie nieuwe kennisgroepstandpunten. Twee keer de waardering met betrekking tot box 3. Het derde standpunt (#3) betreft de kwalificatie van een Public Limited Company naar het recht van England & Wales.

Dank voor het lezen!

Inkomstenbelasting niet-winst

#1

Aanleiding: In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Het is – afhankelijk van de zorgverzekeraar – mogelijk om de premie daarvoor maandelijks of jaarlijks te voldoen. Hierbij kan het zijn dat de eerste maandpremie of de jaarpremie voor het betreffende verzekeringsjaar na 1 januari wordt betaald. Het komt ook voor dat de eerste maandpremie of de jaarpremie voor het betreffende verzekeringsjaar al vóór 1 januari wordt betaald. Wanneer wordt gekozen voor het in één keer betalen van de jaarpremie, wordt bij verzekeraars dikwijls een korting gegeven op het te betalen bedrag.

Vragen:

1. Vormt de op de peildatum nog te betalen premie voor de zorgverzekering een zelfstandige schuld in box 3?

2. Vormt de op de peildatum vooruitbetaalde premie voor de zorgverzekering een bezitting in box 3?

Antwoorden:

1. Nee, de zorgverzekering bestaat uit tegenover elkaar staande rechten en verplichtingen die als één geheel worden overeengekomen. De op de peildatum nog niet betaalde zorgverzekeringspremie voor dat kalenderjaar kan niet zelfstandig als schuld worden aangegeven in box 3, omdat deze onlosmakelijk verbonden is met daar tegenoverstaande rechten. De zorgverzekering heeft per saldo geen waarde in het economische verkeer.

2. Nee, de vooruitbetaalde premie voor de zorgverzekering kwalificeert als een voorwaardelijk vorderingsrecht. De waarde in het economische verkeer van dit vorderingsrecht kan worden gesteld op nihil, waardoor de vooruitbetaalde premie geen bezitting vormt in box 3.

Lees het kennisgroepstandpunt.

#2

Aanleiding:

Minderjarigen kunnen een erfenis, schenking of bijvoorbeeld een schadevergoeding krijgen. Om dit vermogen te beschermen, kan het geld op een bankrekening met zogenoemde BEM-clausule worden gezet. Een bankrekening met een BEM-clausule is een geblokkeerde bankrekening. BEM is de afkorting van ‘Belegging Erfenis en andere gelden Minderjarigen’. Er kan alleen geld van een dergelijke bankrekening worden opgenomen met toestemming van de kantonrechter. De rente mag wel tussentijds worden opgenomen.

De BEM-clausule vervalt in beginsel automatisch als het kind 18 jaar oud wordt. In uitzonderingsgevallen is een BEM-clausule mogelijk tot een latere leeftijd. Dit moet dan nadrukkelijk zijn opgenomen in de officiële stukken die een rol spelen bij de (aanvraag van een) bankrekening met BEM-clausule.

Vragen:

1. Behoort een bankrekening waarop een BEM-clausule is gevestigd tot de bezittingen in box 3?

2. Zo ja, hoe wordt deze bankrekening gewaardeerd in box 3?

Antwoorden:

1. Ja, een bankrekening behoort tot de bezittingen in box 3. Het feit dat er een BEM-clausule is gevestigd op de bankrekening, maakt dit niet anders.

2. De bankrekening wordt in box 3 op de nominale waarde gewaardeerd. De BEM-clausule vormt geen waardedrukkende factor.

Lees het kennisgroepstandpunt.

Belastingplicht & kwalificatie rechtsvormen

#3

Aanleiding: De kwalificatie vindt plaats in verband met de belastingheffing ten aanzien van een Nederlandse belastingplichtige met een belang in een Public Limited Company (hierna: PLC) opgericht naar het recht van Engeland en Wales (hierna ook aangeduid als het VK).

Vraag: Kwalificeert de PLC, opgericht naar het recht van het VK, voor de toepassing van de Wet inkomstenbelasting 2001, de Wet op de vennootschapsbelasting 1969, de Wet op de dividendbelasting 1965 en de Wet bronbelasting 2021 als een niet-transparant lichaam of als een transparant samenwerkingsverband?

Antwoord: Een PLC, opgericht naar het recht van het VK, kwalificeert voor de toepassing van de Wet inkomstenbelasting 2001, de Wet op de vennootschapsbelasting 1969, de Wet op de dividendbelasting 1965 en de Wet bronbelasting 2021 als een kapitaalvennootschap, zijnde een niet-transparant lichaam.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je deze in het vervolg zelf direct ontvangen? Of wil je ook de nieuwsbrief met nieuwe rulings ontvangen? Abonneer via onderstaande knop!

Abonneer!


Copyright © 2023 Maurits Vedder. Alle rechten voorbehouden. Dit bericht bevat geen belastingadvies. Voor zover er standpunten worden ingenomen in berichten zijn dat de persoonlijke standpunten van de schrijver. Hetzelfde geldt voor spel- en stijlfouten, en stomme grappen.