1 augustus 2024 Bekijk online
RULINGS&POLICY
Ontsluit rulings & kennisgroepstandpunten
Deze week zijn er 7 nieuwe samenvattingen van rulings gepubliceerd. Het betreft 4 advance tax rulings, 1 advance pricing agreement, 2 innovatiebox rulings, en 0 overige ruling.

Deze week 7 nieuwe samenvattingen.

Ruling #1 betreft onder andere inhoudingsvrijstelling. In de beoordeling worden ook de relevante activiteiten van een andere groepsvennootschap in aanmerking genomen die niet in rechte lijn boven Nederland zit. Dit lijkt een Deister/Juhler-achtige benadering. Afgelopen week was er een soortgelijke ruling.

Ruling #2 raakt verschillende thema's, onder andere de deelnemingsvrijstelling ten aanzien van financierings- en verzekeringsactiviteiten (intentietoets faalt, bezittingentoets slaagt) en de toepassing van de CFC-maatregel. Bij de toepassing van de CFC-maatregel is de aanwezigheid van een wezenlijke economische activiteit als feit opgenomen. Die 'techniek'/gewoonte vind ik niet erg transparant.

Dank voor het lezen!

Advance Tax Rulings
#2 | rul-20240730-atr-000001
Er is verzocht om zekerheid vooraf over de toepassing van de deelnemingsvrijstelling, de CFC- maatregel, de toepassing van de objectvrijstelling voor buitenlandse ondernemingswinsten en de buitenlandse belastingplicht voor de vennootschapsbelasting, en de inhoudingsvrijstelling voor de dividendbelasting. Men wenst zekerheid voor de boekjaren 2023 tot en met 2027, aansluitend op een eerdere afspraak tot en met het boekjaar 2022. De deelnemingsvrijstelling is van toepassing bij X op de belangen die zij houdt in de door haar gehouden deelnemingen. Artikel 13ab van de Wet Vpb is niet van toepassing bij X op het door haar indirect gehouden belang in Z. De werkzaamheden van X in een staat buiten de EU kwalificeren als een vaste inrichting. De winsten toerekenbaar aan deze vaste inrichting vallen onder de objectvrijstelling van artikel 15e van de Wet Vpb en behoren derhalve niet tot de Nederlandse grondslag. Y is niet buitenlands belastingplichtig op grond van artikel 17 of 17a van de Wet Vpb. Gelet op artikel 4, tweede lid van de Wet DB is ter zake van winstuitkeringen van X direct aan Y geen Nederlandse dividendbelasting verschuldigd. Conform artikel 4, elfde lid van de Wet DB dient binnen een maand na het tijdstip waarop de opbrengst ter beschikking is gesteld, verklaard te worden door X dat aan alle gestelde voorwaarden is voldaan. Bovenstaande punten zijn vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst met een looptijd van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2027.
Lees meer...
Advance Pricing Agreements
Innovatiebox

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je deze in het vervolg zelf direct ontvangen? Of wil je ook de nieuwsbrief met nieuwe kennisgroepstandpunten ontvangen? Abonneer via onderstaande knop!

Abonneer!
Uitschrijven   |   Beheer je abonnement


Copyright © 2023 Maurits Vedder. Alle rechten voorbehouden. Dit bericht bevat geen belastingadvies. Voor zover er standpunten worden ingenomen in berichten zijn dat de persoonlijke standpunten van de schrijver. Hetzelfde geldt voor spel- en stijlfouten, en stomme grappen.