10 oktober 2023 Bekijk online
RULINGS&POLICY
Ontsluit rulings & kennisgroepstandpunten

Deze week 2 nieuwe kennisgroepstandpunten. Kennisgroepstandpunt 2 gaat over de kwalificatie van een schuld als eigenwoningschuld bij toedeling vanuit echtscheidingsconvenant. Het betreft een oude eigenwoningschuld.

Dank voor het lezen!

Omzetbelasting algemeen

#1

Aanleiding: X verkoopt een bh met masserende werking en lichte compressie specifiek voor vrouwen die na de behandeling van borstkanker met lymfoedeem worden geconfronteerd. Het product vermindert klachten doordat bij het dragen van de bh vocht wordt afgedreven. De bh is verkrijgbaar in de standaardmaten 80A tot en met 95F.

Vraag: Valt de levering van een bh met masserende werking voor de vermindering van klachten van lymfoedeem onder het verlaagde tarief van post a-8 of a-35 van Tabel I behorende bij de Wet op de omzetbelasting 1968?

Antwoord: Nee, de levering van een bh met masserende werking voor de vermindering van klachten van lymfoedeem valt niet onder het verlaagde tarief van post a-8 of a-35 van Tabel I behorende bij de Wet op de omzetbelasting 1968 (hierna respectievelijk: post a-8 en post a-35).

Lees het kennisgroepstandpunt.

Onroerende zaken

#2

Aanleiding: De belastingplichtige en zijn partner hebben vóór 2013 samen een woning gekocht (beiden voor 50%), waarvoor zij een aflossingsvrije lening zijn aangegaan. Na 2013 gaan de belastingplichtige en zijn partner scheiden. Volgens het echtscheidingsconvenant blijft de belastingplichtige in de woning wonen en draagt zijn ex-partner de economische eigendom van haar eigendomsaandeel in de woning over aan de belastingplichtige. In het echtscheidingsconvenant is ook geregeld dat de belastingplichtige vanaf dat moment het aandeel van zijn ex-partner in de aflossingsvrije lening overneemt.

Vraag: Is het aandeel in de aflossingsvrije lening dat de belastingplichtige van zijn ex-partner overneemt een eigenwoningschuld?

Antwoord: Nee. Het aandeel in de aflossingsvrije lening dat de belastingplichtige van zijn ex-partner overneemt, voldoet niet aan de voorwaarden voor kwalificatie van eigenwoningschuld van artikel 3.119a, eerste lid, van de Wet inkomstenbelasting 2001 (hierna: Wet IB 2001).

Lees het kennisgroepstandpunt.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je deze in het vervolg zelf direct ontvangen? Of wil je ook de nieuwsbrief met nieuwe rulings ontvangen? Abonneer via onderstaande knop!

Abonneer!
Uitschrijven   |   Beheer je abonnement


Copyright © 2023 Maurits Vedder. Alle rechten voorbehouden. Dit bericht bevat geen belastingadvies. Voor zover er standpunten worden ingenomen in berichten zijn dat de persoonlijke standpunten van de schrijver. Hetzelfde geldt voor spel- en stijlfouten, en stomme grappen.